Kuchnia tajska to doskonały pomysł na kulinarną podróż do dalekiej Azji, w którą możecie wybrać się przy pomocy własnej kuchni. Oto prosty przepis na Pad Thai’a z krewetkami.
Składniki na 2 porcje:
- 100 g makaronu ryżowego;
- 150 g krewetek;
- 3 ząbki czosnku;
- 2 jajka;
- niewielka ostra papryczka;
- średniej wielkości pęczek dymki ze szczypiorem;
- pęczek kolendry
- 50 g orzeszków ziemnych, niesolonych;
- kiełki fasoli mung (małe opakowanie);
- olej;
Składniki na sos:
- sok z połowy limonki;
- 5 łyżek sosu rybnego;
- pół łyżki masła orzechowego;
- 3 łyżki cukru trzcinowego;
- szczypta chili w płatkach;
Wykonanie:
Krewetki obierz, natnij i usuń jelito. Ugotuj makaron ryżowy (na pół twardo — później zmięknie na patelni). Zmieszaj wszystkie składniki sosu i odstaw go na ok. 30 minut. Pokrój cebulkę oraz paprykę. Rozbij orzechy, a następnie rozpraż je na suchej patelni. Odstaw. Do woka wlej olej, wyciśnij czosnek przez praskę i wsyp papryczkę. Zeszklij. Następnie do zeszklonych składników dodaj krewetki i podsmaż. Dodaj makaron i jajka. Mieszaj do czasu ścięcia się jajek. Wlej sos, dodaj kiełki i posiekany szczypiorek. Smaż około minuty. Gotowe danie przełóż na talerze. Posyp orzechami i kolendrą. Całość skrop sokiem z limonki i gotowe. Smacznego!