Jakie zupy warto przygotować na obiad?

Potrzebujesz ok. 4 min. aby przeczytać ten wpis

Nie masz pomysłów, co ugotować na obiad? Przygotowanie zupy to świetna opcja. Dowiedz się, dlaczego warto je jeść i poznaj kilka sprawdzonych przepisów!

Zupy – dlaczego warto je jeść?

Kiedyś zupa była codziennością. Dziś nieco już od tego odchodzimy, a szkoda! To ogromne bogactwo witamin oraz minerałów i świetnie sprawdzają się w codziennej diecie. 

W zupach połączone są różne składniki: warzywa, mięso, kasze. Zupa sama w sobie nie jest kaloryczna, więc można ją jeść do woli nawet na diecie odchudzającej. Należy jedynie uważać na ilość dodatków: ziemniaków, makaronów itp. 

Ponadto zupy wspaniale rozgrzewają w chłodne dni, a obecne w nich warzywa takie jak czosnek czy cebula są ogromnym wsparciem w drodze do jak najlepszej odporności. Jeżeli na co dzień masz problem ze zmotywowaniem się do jedzenia warzyw, to właśnie w zupie możesz je przemycić. 

Oto kilka propozycji zup do przygotowania na obiad!

Rosół

Rosół to oczywiście klasyka niedzielnych obiadów i ulubiona zupa naprawdę wielu osób. Tę tradycyjną polską zupę uwielbiają nie tylko dorośli, ale także dzieci, co jest nie bez znaczenia – każda mama wie, jak trudno jest zaspokoić kulinarny gust kilkulatka. 

Do przygotowania rosołu potrzebujesz: jednego kurczaka lub części z niego takich jak udka, 2–3 marchewki, 2 pietruszki, jedną dużą cebulę, odrobinę pora i małą część korzenia selera, natkę pietruszki, 2–3 liście laurowe, ziele angielskie. Do tego sól, pieprz, natka pietruszki do posypania, makaron.

Przygotowanie:

Kurczaka opłucz, zalej zimną wodą, doprowadź do zagotowania. Umyj i przygotuj warzywa. Obierz cebulę, opal ją np. nad palnikiem gazowym lub na suchej patelni. Po zagotowaniu mięsa zbierz łyżką powstałą białą szumowinę. Do garnka włóż warzywa, a także liście laurowe, ziele angielskie i ziarenka pieprzu. Zmniejsz temperaturę palnika, gotuj przez około godzinę. Po upływie tego czasu dodaj do wywaru sól i natkę pietruszki, po czym gotuj dalej około 30–40 minut. Dopraw do smaku. Podawaj z makaronem, pokrojoną marchewką i posiekaną natką pietruszki.

Pomidorowa

Domowa pomidorówka to świetny pomysł na obiad.

Do przygotowania zupy potrzebujesz: 1 kg mięsa na rosół, 3 średnie marchewki, mały korzeń pietruszki, mały kawałek korzenia selera, jedną cebulę, 2 ziarna ziela angielskiego, 2 liście laurowe, sól, pieprz. Do tego słoiczek koncentratu pomidorowego, kwaśna śmietana 18%. 

Przygotowanie:

W garnku umieść: mięso, obrane marchewki, korzeń pietruszki, korzeń selera, cebulę. Do tego ziele angielskie, liście laurowe, odrobinę soli i pieprzu. Zagotuj zupę. Zmniejsz moc palnika na minimalną i gotuj przez 90 minut. Po upływie tego czasu usuń szumowiny, wyłów mięso, przyprawy oraz warzywa. Do bulionu dodaj mały słoik koncentratu pomidorowego, a do tego 4 łyżki śmietany. Pomidorówkę podawaj z makaronem lub ryżem, wedle uznania.

Zupa z cukinii

Czas na propozycję, która być może nie gościła na stole w Twoim rodzinnym domu, ale jest pyszna, sycąca i warto ją wypróbować. Mowa o zupie krem z cukinii.

Do przygotowania zupy potrzebne będą: 600 g cukinii, oliwa, masło, 1 cebula, ząbek czosnku, 800 ml bulionu drobiowego, śmietanka 30%. 

Przygotowanie:

W garnku roztop 2 łyżki masła z łyżką oliwy. Dodaj pokrojoną w kosteczkę cebulę i zeszklij ją. Dodaj czosnek i przez chwilę podsmaż wszystko razem. Następnie dodaj pokrojoną w kostkę cukinię, mieszając smaż przez około 3 minuty. Zalej bulionem i gotuj pod przykryciem na umiarkowanym ogniu przez około 20 minut, pod koniec dodaj śmietankę. Podawaj z grzankami.

Zdj. główne: Ruth Georgiev/unsplash.com

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*

Rekomendowane
Wysokie ciśnienie – kiedy to powód do niepokoju i konsultacji z lekarzem?
Wysokie ciśnienie – kiedy to powód do niepokoju i konsultacji z lekarzem?
Wzrost ciśnienia krwi może mieć różne przyczyny – nie zawsze oznacza to jednak powód do niepokoju. Kiedy jednak nie można go ignorować i czas na konsultację ze specjalistą?
Dlaczego warto żuć gumy bez cukru?
Dlaczego warto żuć gumy bez cukru?
Żucie gum bez cukru to popularna praktyka na całym świecie, która przynosi wiele korzyści dla zdrowia i samopoczucia. W tym artykule przedstawię kilka powodów, dlaczego warto wybierać gumy bez cukru.
Przeziębienie a trening – ćwiczyć czy odpuścić?
Przeziębienie a trening – ćwiczyć czy odpuścić?
Trening to ważna sprawa, ale czy można sobie na niego pozwolić, kiedy dopada nas przeziębienie? W którym momencie powinniśmy sobie odpuścić ćwiczenia, a do kiedy jest to bezpieczne – odpowiadamy!
Ostatnie wpisy