Kuchnia tajska to doskonały pomysł na kulinarną podróż do dalekiej Azji, w którą możecie wybrać się przy pomocy własnej kuchni. Oto prosty przepis na Pad Thai’a z krewetkami.
Krewetki obierz, natnij i usuń jelito. Ugotuj makaron ryżowy (na pół twardo — później zmięknie na patelni). Zmieszaj wszystkie składniki sosu i odstaw go na ok. 30 minut. Pokrój cebulkę oraz paprykę. Rozbij orzechy, a następnie rozpraż je na suchej patelni. Odstaw. Do woka wlej olej, wyciśnij czosnek przez praskę i wsyp papryczkę. Zeszklij. Następnie do zeszklonych składników dodaj krewetki i podsmaż. Dodaj makaron i jajka. Mieszaj do czasu ścięcia się jajek. Wlej sos, dodaj kiełki i posiekany szczypiorek. Smaż około minuty. Gotowe danie przełóż na talerze. Posyp orzechami i kolendrą. Całość skrop sokiem z limonki i gotowe. Smacznego!