Smacznie, zdrowo, nietypowo – najlepsze techniki gotowania w domu

Potrzebujesz ok. 3 min. aby przeczytać ten wpis

Coraz więcej osób zaczyna przykładać wagę do swojej diety i świadomie wybierać jej składniki. Bardzo ważną rolę w kontekście zdrowego odżywiania odgrywa również dobranie odpowiednich technik gotowania. Które spośród nich najbardziej przysłużą się naszemu ciału?

Techniki gotowania kluczem do sukcesu

Popularne „bycie fit” to jeden z najdłużej utrzymujących się trendów wśród osób w różnym wieku i z różnych środowisk. Każdy chce się cieszyć nienagannym zdrowiem i świetnym samopoczuciem, a także atrakcyjnym wyglądem. Bezpośrednim efektem tego jest wzrost zainteresowania gotowaniem. Zdrowe odżywianie słusznie kojarzy nam się przede wszystkim z wyborem odpowiednich składników. Równie istotne okazują się jednak także techniki kulinarne.

Sposób przyrządzenia danej potrawy może mieć zarówno pozytywny, jak i negatywny wpływ na posiłek. Zyskać lub ucierpieć mogą na nim przede wszystkim wartość odżywcza (zawartość białka, tłuszczów, węglowodanów, witamin i składników mineralnych) czy strawność (stopień, w którym składniki zostaną spożytkowane przez nasz organizm). Nie trzeba być ekspertem, by zauważyć, że dobór technik gotowania jest nieodłącznym modelem zdrowego modelu odżywiania. Oto kilka najkorzystniejszych metod kulinarnych.

Gotowanie na parze i w wodzie – zdrowo i smacznie!

Gotowanie na parze zasłynęło wśród zwolenniczek zdrowego stylu życia jako technika, podczas której w przyrządzanej przez nas potrawie (surowcu) dochodzi do najmniejszych strat składników odżywczych. Co więcej, jedzenie gotowane przy pomocy tej powszechnie lubianej metody cechują wyraziste, klarowne walory smakowe. Potrawy przygotowywane w ten sposób zachowują naturalne zabarwienie, dzięki czemu nasz posiłek zyskuje estetyczny wygląd. Wisienkę na torcie stanowi fakt, że para wodna wydobywa sól naturalnie zawartą w produktach – nie musimy zatem pamiętać o jej dodawaniu!

Alternatywnym i równie znanym rozwiązaniem jest gotowanie w wodzie. W tym przypadku nie uda nam się już niestety zachować wszystkich składników odżywczych – przepadną m.in. witaminy z grupy B, C i A oraz sole mineralne, takie jak potas, magnez, wapń czy żelazo. Jednak gotowanie w wodzie pozwoli nam przyrządzić potrawy lekkostrawne, czyli takie, które zostaną z łatwością przyswojone przez organizm.

Pieczenie, duszenie, grillowanie – jak się za to zabrać?

Pieczenie, duszenie oraz grillowanie – do tych metod będziemy potrzebować temperatury powyżej 100 stopni Celsjusza. To techniki doskonale znane każdemu, kto w większym lub mniejszym stopniu miał styczność z samodzielnym przyrządzaniem jedzenia. Te popularne metody zwiększają wartość kulinarno-smakową produktów.

Pieczenie daje możliwość przygotowania smacznej potrawy w dziecinnie prosty sposób. Nic więc dziwnego, że jest ono ulubioną techniką kulinarną wielu osób. Podczas przyrządzania jedzenia w ten sposób musimy pamiętać tylko o ustawieniu odpowiedniej temperatury. Zdecydowanie bardziej polecaną odmianą cieszącego się raczej złą sławą smażenia jest zaś duszenie. Po krótkotrwałym smażeniu wystarczy ugotować potrawę w niewielkiej ilości wody i gotowe! Nie sposób nie wspomnieć również o grillowaniu, które tak dobrze kojarzy się nam ze spotkaniami w gronie znajomych. Grillować można także w domu, przy pomocy grilla elektrycznego, który jest szybki i bezpieczny!

Zdj. główne: Maarten van den Heuvel/unsplash.com

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*

Rekomendowane
Co jaki czas należy udać się na badanie wzroku
Co jaki czas należy udać się na badanie wzroku
Regularne badania wzroku są kluczowe dla utrzymania dobrego zdrowia oczu i zapobiegania chorobom oczu. Niezależnie od wieku, każdy powinien regularnie kontrolować stan swojego wzroku.
Jak dobrać rower do aktywności fizycznej?
Jak dobrać rower do aktywności fizycznej?
Producenci rowerów oferują różne rodzaje jednośladów. Ważne jest, żeby dobrać je do indywidualnych potrzeb i wykonywanej aktywności fizycznej.
Dlaczego chirurdzy w czasie operacji stosują rękawice?
Dlaczego chirurdzy w czasie operacji stosują rękawice?
Chirurdzy to specjaliści medyczni, którzy przeprowadzają operacje, mające na celu leczenie różnych chorób i uszkodzeń ciała. Podczas każdej operacji chirurdzy muszą przestrzegać standardowych procedur sanitarnych i bezpieczeństwa, które mają na celu zapewnienie jak najwyższej jakości opieki pacjentowi i minimalizowanie ryzyka zakażeń.
Ostatnie wpisy